Az étrend, a mozgás és a testedzés

2023.05.29

Edzéstervem egyik legfontosabb eleme az étkezés. Nem számolom a kalóriabevitelem, csak arra figyelek, hogy az elfogyasztott étel nagyobb arányban tartalmazzon fehérjéket, mint cukrot. Igyekszem ezt az arányt 160g/120g értéken tartani a fehérjék javára. A cukorbevitel nagyobb részét a szőlő és gyümölcscukor képezi.

Testünk, szervezetünk rendelkezik egy többé kevésbé komplex (sejt)regenerációs képességgel.

A sejtregeneráció az öngyógyulás természetes folyamata, amely állandóan, de főként az emberi test pihenőfázisai alatt zajlik. Alvás közben a szervezetünk elutasítja azokat a sejteket amelyeket már nem lehet "megjavítani", javítható sejteket ugyanakkor gyógyítja.

Erre a célra naponta több millió új test- és idegsejt növekszik. Alapvetően ez a növekedés napközben is megtörténik, de az éjszakai alvás közben akár tízszer gyorsabb is tud lenni.

Ezért elengedhetetlenül fontos a jó minőségű alvás. Egy serdülő, aktívan sportoló fiatal számára 8 óra, felnőttkorban minimum 7 óra.

Az öngyógyító folyamatok az idő előrehaladtával lelassulnak. Ezért fontos biológiai korunk aránylag fiatalon tartása.

Az én biológiai életkorom a legutolsó vizsgálat alapján 43 év, miközben a valós életkorom 59.

Ezt az eredményt megfelelő életvitellel tudtam elérni. Itt jön képbe az értékrend, amiről május 19-én megosztott írásomban olvashattatok.

Az étkezés fontos eleme a folyadékbevitel.

A megfelelő folyadék a tiszta víz. Nem bublis, nem ízesített, hanem tiszta víz. Én naponta 3, vagy több liter tiszta vizet fogyasztok.

A megfelelő étrend fontos kiegészítője számomra a testedzés. Erőedzéseket végzek. Heti 4, vagy több alkalommal különböző izomcsoportokra fókuszálva edzem.

Az izomnövekedés egy meglehetősen bonyolult folyamat. Megpróbálom röviden ismertetni:

Amikor intenzív erőedzést folytatunk a miofibrillumok sérülnek. Itt kiszivárognak kulcsfontosságú aminósavak, amelyekből az egyik a hydroxyprolin. Amikor ez történik, akkor következik be a biokémiai és endokrin aktivitás. Az olyan hormonok, mint az FGF, IGF1 és IGF2 szintén kiszöknek a sejtből. Az IGF hormonok közvetlen üzenetet továbbítanak a szatellit sejteknek, amelyek sietnek védeni a sejtet. A szatellit sejtek pedig összeolvadnak a miofibrillumokkal, ami által egy nagyobb sejt jön létre, nagyobb harántcsíkoltsággal, vagyis az izom növekszik.

Tehát én ezekkel az eszközökkel tudom teljes aktivitásban tartani szervezetemet, így a fentebb már említett regenerációs folyamatok is intenzívebbé válnak, a test méregtelenítő folyamata pedig jelentősen megnövekedett aktivitással tud végbemenni.

Az eredmény: rugalmasabb test, erős immunrendszer és stabil pszichikai állapot.

...egy év múlva azt fogod kívánni, bárcsak ma kezdted volna el!

Patócs Ottó