Amikor úgy érzed, a csúcson vagy...

2024.02.03

...az önuralom, az intelligencia és az értékrend kulcsszerepe a siker kezelése kapcsán

A törekvő ember, éhezik a sikerre. Azért tanul, dolgozik, törekszik, hogy elérje azt. Mi történik, mi zajlik le bennünk, ha hirtelen sikeresek leszünk, vajon hogy tudjuk ezt kezelni?  Általában, mint pozitív változást az életünkben: természetesen örömként, boldogságként éljük meg.

Akkor okozhat akár negatív változást is - idővel- ha a siker mértéke meghaladja szellemi és intellektuális képességeinket.

(???)

Hogy is van ez?

Általában azok számára, akik hosszú időn át kitartóan dolgoznak egy cél elérése érdekében, hatalmas örömforrást jelent. A hirtelen jött sikerrel járó kihívások gyakran nagyobb önuralmat és intelligenciát igényelnek, mint egy nagyobb kudarc kezelése. Különösen akkor, ha anyagi sikerek sora is hozzájárul ehhez az új, gyakran az alany számára ismeretlen élethelyzethez.

A hirtelen jött siker számos kihívással is jár, főleg ha váratlanul ér bennünket. A sikerrel járó figyelem, elismerés és esetleges anyagi előnyök nem csupán örömforrást, hanem olykor terhet is jelenthetnek. Az emberek körülöttünk más elvárásokkal kezdenek viszonyulni hozzánk, és az anyagi jólét hirtelen változása új kihívások elé állít bennünket.

Az önmérséklet és önuralom rendkívül fontos szerepet játszik ebben az esetben. A megváltozott élethelyzet szinte törvényszerűen hozza magával a csábítást, hogy hirtelen és impulzív döntéseket hozzunk, amelyek hosszú távon károsak lehetnek. Az megfelelő mértékű önuralom képessé tesz minket arra, hogy megőrizzük lélekjelenlétünket és tudatosan gondolkodjunk majdani döntéseinkről. Fontos felismerni, hogy a megfelelő önkontroll nem csak a külső kihívásokat, de a belső kísértéseket is segít megfelelően kezelni.

Az intelligencia, különösen az érzelmi intelligencia, elengedhetetlenül fontos tényező a siker sikeres kezelése során. Az érzelmi intelligencia, ha van olyanunk, segít megérteni és uralni érzelmeinket, melyek rendszerint a sikerrel járó változásokat kísérik. Tudatosságunk és érzelmi intelligenciánk révén képesek leszünk tudatosan megtervezni, hogy kell majd reagálnunk az új kihívásokra, és szükség esetén időben módosítani érzelmi reakcióinkat.

Amikor a siker nagy pénzbevétellel is jár, a pénzügyi intelligencia kulcsszerephez jut. A megfontolt pénzügyi tervezés, az esetleges  befektetésekkel járó döntéseink meghatározóak lesznek jövőnket illetően. A valódi intelligencia az, amikor tudatosan kezeljük a pénzügyeinket, és nem hagyjuk, hogy az anyagi siker hirtelen elsodorjon bennünket. Itt bukik el a legtöbb érintett. Életem során többször tanúja voltam hasonló, sikerből induló bukásnak. Gyakran láttam embereket teljesen kifordulni magukból a siker mámorában.

A hirtelen siker kezelése során a hosszú távú célok és értékek, az individuális értékrend megléte meghatározó lesz. Az intelligens döntések meghozatalához és a hosszú távú boldogság eléréséhez szükséges, hogy ne csak a pillanatnyi sikerre, hanem a hosszú távú életcéljainkra, értékrendünkre is koncentráljunk. Ez megköveteli személyes értékeink és prioritásaink tisztázását, és azokra történő fókuszálást, melyek valóban fontosak számunkra. Erről korábban itt írtam.

A hirtelen "ránk szakadt" siker, főleg ha az anyagi vonzattal is jár, hatalmas kihívás! Az önuralom, az intelligencia és az egészséges értékrend lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyan kezeljük ezen kihívásokat és értelmes döntéseket hozzunk. A sikernek ebben a konstellációban érkező hulláma szerencsés esetben lehetőséget teremthet az önmegismerésre és további személyes fejlődésünkre vonatkozóan is.

Patócs Ottó