Amiért fontos a belső motiváció...

2023.06.14

A belső motiváció jelentősége céljaink elérésében a sport, testépítés és a helyes életvitel vonatkozásában

Olvasási idő: 12 perc.

A napokban ismét felhívott egyik barátom azzal a kéréssel, jöhessen velem edzeni, mert egyedül nincs elég motivációja. Nagyon sokan vannak ezzel így, nemcsak a sport vonatkozásában. Külső motivációra támaszkodva próbálják elérni céljaikat. Van azonban ebben egy komoly veszély: ha a külső motivátor, példakép valamilyen okból már nem inspirál többé, rendkívül nagy a feladás esélye.

A kívülről jött, kapott motiváció csak rövid távon tud működni. A megoldás a belső motiváció keresése, lokalizálása, ill. annak fejlesztése.

Az alábbi írás, kedves barátom Neked, Rólad is szól és mindazoknak akik kívülről remélik belső erejük fokozását.

Az cikk alapból két részből áll. Az első felében szájbarágósan beléd sulykolom, miért fontos, hogy ne külső impulzusokra támaszkodj, építs. Ha ezen átrágtad magad, akkor a második részben hasznos gyakorlati útmutatót adok arra vonatkozólag: amennyiben nem rendelkezel szilárd belső elhatározással - motivációval - hogyan tudod azt magadból kihozni, hogy tudsz arra szert tenni. Ha ezt végig olvasod, egyrészt kalap le!, :)  másrészt biztosan elültetem benned azt a bizonyos "csírát"...

A motiváció rendkívül fontos szerepet játszik életünk számos területén, különösen akkor, amikor olyan célokat tűzünk ki magunk elé, amelyek megvalósításához kitartásra és elkötelezettségre van szükségünk. Azonban nem minden motiváció azonos - a belső motiváció különösen fontos szerepet játszik többek között a sport, a testépítés és a helyes életvitel terén is. Szeretnék rámutatni a belső motiváció jelentőségére ezen területeken, valamint bemutatni azokat az előnyöket, amelyeket a belső motiváció hozhat céljaink elérésére irányuló törekvéseink során.

  • A belső motiváció meghatározása: A belső motiváció a személyes érdeklődés, szenvedély és öröm forrása, ami belülről visz bennünket előre. Ez a motivációs forma független külső jutalmaktól és elismeréstől, kizárólag egyéni értékeink, céljaink és vágyaink alapján épül fel.

  • Fontossága a sport területén: A sporttevékenységek sok kitartást, kemény munkát és elkötelezettséget igényelnek. Csak a belső motiváció segíthet tartósan fenntartani az egyéni elkötelezettséget, mivel az alapja a személyes örömnek és elégedettségnek. Amikor valaki elegendő belső motivációval rendelkezik, könnyebben leküzdi a nehézségeket, és hajlandó az extra lépéseket megtenni céljai elérése érdekében.

  • Jelentősége a testépítésben: A testépítés célja az izmok erősítése, az állóképesség javítása és az általános egészség és jóllét elérése. A belső motiváció itt is kulcsfontosságú: segít fenntartani az elkötelezettséget az edzések, a helyes táplálkozás betartása során és erőt ad, serkent az életmódváltásra. Aki belső motivációval rendelkezik, képes fókuszálni hosszú távú célokra és belső énjétől indíttatva inspirálja saját magát az edzésen való részvételre még akkor is, amikor nehézségekbe ütközik. Engem határozottan belső motivációm visz előre: kitartásra, erőfeszítésekre ösztökél, amelyek elengedhetetlenül  szükségesek kitűzött céljaim eléréséhez.

  • Szerepe a helyes életvitelben: A helyes életvitel magában foglalja a megfelelő táplálkozást, a rendszeres testmozgást és az egészséges szokások kialakítását. A belső motiváció itt is kulcsfontosságú, mivel a helyes életvitel fenntartása hosszú távú elkötelezettséget és új szokások, szinapszok kialakítását igényli. Azok, akik erős belső motivációval rendelkeznek, önmagukban találják meg az indíttatást a változtatásra, képesek megbirkózni nagyobb akadályokkal és a kísértésekkel is. A belső motiváció abban is segít, hogy hosszú távon egészségesebb életmódot tartsak fenn.

Tehát a belső motiváció alapvető fontosságú a céljaink elérésében, legyen szó sportról, testépítésről vagy helyes életvitelről. Külső noszogatásssal ez hosszútávon, de talán rövid távon sem működik. A belső motiváció visz, hajt bennünket előre, inspirálja és fenntartja az elkötelezettségünket hosszú távú céljaink elérése felé. A belső motivációra támaszkodó személy képes megbirkózni a nehézségekkel, az akadályokkal és a küzdelmekkel. Ez egy olyan erőforrás, amelyből bármikor, bárhol, bármilyen körülmények közt meríthetünk, amikor különböző kihívásokkal szembesülünk életük számos területén és szakaszában, segít abban is, hogy kitartóak legyünk és ne adjuk fel egykönnyen céljainkat.

A sport terén a belső motiváció segít fenntartani az elkötelezettséget az edzések, a versenyek során, kiemelkedő szerepe van az önfejlesztés terén is. Amikor valaki belső motivációval rendelkezik, akkor örömmel és szenvedéllyel követi a sport iránti szeretetét, és képes kitartani az edzések során, még akkor is, ha nagyobb nehézségek merülnek fel, pl.baleset vagy betegség.

A testépítésben nagyban segít, hogy a hosszú távú célokra fókuszáljunk, például az izomnövekedésre, az erőnövelésre és az egészség javítására. Képesek leszünk áthidalni a nehézségeket, a hosszú edzések és az étrendi korlátozások okozta kísértéseket. Inspirál az edzéseken és a táplálkozásban, és képesek leszünk hosszú távon is elkötelezettek maradni a testépítési céljaink iránt.

A helyes életvitel terén a belső motiváció segít abban, hogy fenntartsuk az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást és a jó szokásokat, motiváltak leszünk, hogy gondoskodjunk testi és szellemi jóllétünkről. Ez segít átvészelni a kísértéseket, mint például az egészségtelen étel vagy a lustaság, és inspirál bennünket arra, hogy hosszú távon egészségesebb életmódot tartsunk fenn.

Összességében a belső motiváció alapvető fontosságú a céljaink elérésében, különösen a sportban, a testépítésben és a helyes életvitel terén, segít fenntartani az elkötelezettséget, inspirál. Képesek leszünk hosszú távú célokra fókuszálni, erőt ad a kitartó munkához és az elkötelezettség folyamatos fenntartásához.

Ez egy olyan erőforrás, amely önmagunkból fakad, nem támaszkodik külső jutalmakra vagy elismerésre, ezáltal mélyebb elégedettséget nyújt majd, mivel belső értékek, szenvedélyek és célok vezérelnek. Az élet más területein is sikeresebbek leszünk és: kiegyensúlyozottak. A belső motiváció segít abban is, hogy személyes fejlődést érjünk el, inspirálva magunkat a legjobb verzióvá válásra és a kitűzött célok elérésére.

A sport terén továbbá a belső motiváció ösztönöz a folyamatos fejlődésre és az önkéntelen erőfeszítésekre. Az intrinzik motiváció, amelyből a belső motiváció épül, örömöt és elégedettséget nyújt az edzésben, a versenyekben és az önfejlesztésben. Ez tartósságot és a kitartást biztosít, amelyek nélkülözhetetlenek a sportteljesítmény javítása során. Meghatározó tényező a hosszú távú eredmények elérésében is. Az intrinzik motiváció arra ösztönöz bennünket, hogy átadjuk magunkat a testépítés iránti szenvedélyünknek, és áldozatokat hozzunk az edzés érdekében a táplálkozásban és az életmódváltásban. A belső motiváció segít abban, hogy hosszú távon elkötelezettek maradjunk, még akkor is, ha akár nagyobb nehézségek merülnek fel vagy időnként lassú előrehaladást tapasztalunk. Segít megtalálni az értelmet és a célokat az egészséges életmódban. Képesek leszünk mélyebb örömet és elégedettséget találni az egészséges döntéseinkben, főleg akkor, ha ezek összhangban vannak az egyéni értékekkel és célkitűzésekkel.

Az intrinzik motivációra épülő belső motiváció tartósságot biztosít a helyes életvitel fenntartásában. A külső motiváció vagy rövid távú jutalmak ideiglenesen serkenthetik az embert, de hosszú távon nem biztosítanak tartós elkötelezettséget. Ezzel szemben, amikor valaki belső motivációval rendelkezik, az saját értékeiből és belső indíttatásából táplálkozik, ami hosszú távon fenntartja az elkötelezettséget és az életmódbeli változásokat.

Hogyan találjunk rá belső motivációs forrásainkra és azokat mily módon fejleszthetjük tovább?

A belső motiváció egyénenként változó. Nem mindenki rendelkezik vele az alapból, Az alábbiakban megosztok Veletek néhány módszert és gondolatot, amelyek segíthetnek Nektek is erősebb belső motivációt kialakítani:

  • Az értékek és célkitűzések felismerése: Fontos, hogy légy tisztában ÉRTÉKEIDDEL és azokkal a célokkal, amelyek elsősorban fontosak számodra. Fedezz fel olyan területeket, amelyeken változtatni szeretnél, és határozd meg, miért fontosak neked ezek a változtatások. (Ez egy izgalmas része a(z) (ön)fejlődésnek!) A belső motiváció épüljön azon az összhangon, amelyet értékeid és a céljaid között tudsz felfedezni. (Az értékrendről a közelmúltban ITT ÍRTAM.)

  • Pozitív önkép kialakítása: Építsd fel a pozitív önképedet és a belső bizalmadat. Tudd, hogy képes vagy elérni kitűzött céljaid, és hogy méltó vagy a sikerre! Ez a pozitív önkép majd segít motiváltan és magabiztosan közelíteni a céljaid felé.

  • A szenvedély és élvezet megtalálása: Keresd azokat a tevékenységeket, amelyek szenvedéllyel töltenek el és örömet szereznek neked. Az intrinzik motiváció gyakran a szenvedélyből és az élvezetből fakad. Találd meg azokat a területeket, tevékenységeket, melyek gyakorlása közben örömöd leled, építkezz ezen a bázison. (Itt szeretném figyelmedbe ajánlani Csíkszentmihályi Mihály, A Flow - Az áramlat- A tökéletes élmény psichológiája című nagy sikerű művét.)

  • Kis lépésekkel indulj: Indulj ej kisebb lépésekkel az elérni kívánt célok felé. Ha túl nagy és megfoghatatlannak tűnnek ezek a célok, könnyen elvesztheted a motivációt. Az apróbb, elérhető részcélok elérése segít fejleszteni belső erőidet és a kitartást is. Ez elengedhetetlen hosszú távon.

  • Inspiráló források és támogató közeg: Keress inspirációt és támogatást motivációd fenntartásához. Olvass hasonló témájú könyveket, nézz inspiráló előadásokat vagy keress olyan közösséget, ahol hasonló célokkal rendelkező embereket találsz. A pozitív és támogató közeg is hozzájárul majd  belső motivációs erőd további fejlődéséhez.

Fontos megértenünk, hogy a belső motiváció kialakítása bizonyos időt, relatíve nagy mértékű elkötelezettséget és eltökéltséget igényel. Mindannyian egyéni utat járunk be ezen a területen. Hiszem, hogy szilárd elszántságod és kitartásod garantáltan segít elérni belső motivációs erőd növelését....