Néhány gondolat az étrendről

2023.05.21

Vasárnap lévén, ilyenkor több felhasználó is megosztja a közösségi portálokon ünnepi ebédjéről készült képeit. Rettenetesen finom és rettenetesen egészségromboló példák sora látható a történetek megosztásai során.

Gyakran látom az edzőteremben is élő példáját a helytelen táplálkozás következményeinek. Van több, egyébként rendszeresen sportoló látogató, aki évek óta keményen dolgozik, mégsem látni az eredményét - maximum annyiban, hogy erőnlétben fejlődtek, de továbbra is cipelik magunkon a gyakran több tíz kilós túlsúlyt. 

Fontos tudni, az egészséges testtömeg elérésének előfeltétele kb. 80 százalékban a helyes életvitel, melynek legnagyobb hányadát a megfelelően beállított étrend képezi. A fennmaradó 20 százalék a sikerhez: a rendszeres edzés, ill. mozgáskultúránk függvénye. Néhány éve készített velem egyik magyarországi életviteli magazin főszerkesztője egy riportot. Abból idézek: "Egy kiadós szex sem igényel annyi energiát, amennyit egy vasárnapi ebéd megemésztése feltételez. Vegyük sorjában: megesszük a finom húslevest, melyben ott a tészta, azaz a szénhidrát, ott a hús, azaz a fehérje. Jön a klasszikus főétel, a hús körettel, majd a desszert, majd a kávé és még üdítő is. Az történik, hogy a gyomorba bekerülő, különböző típusú táplálék felbontásához más-más koncentrációjú savra, enzimekre van szükség. Máshogy készíti elő a cukrot és máshogy a fehérjét a gyomor a későbbi feldolgozásra, ami óriási energiákat emészt fel."

(Ha valaki elolvasná az egész riportot, itt tudja megnyitni.)

Fontos leszögezni: ehetünk szénhidrátokat és fehérjéket is, de nem mindegy mikor, milyet és természetesen az is fontos tényező mennyit és milyen arányban más ételek összefüggésében.

Tehát visszatérve a ma látott ebéd-képekhez: láttam tyúkhúslevest ahol készítője a combról nem távolította el a bőrt, majonézes krumplit - szintén bőrében ropogósra sült csirkecombbal, vagy kirántva...

Alap: a szárnyasok bőre hulladék! Nem étek. Ott gyűlik össze az állat által kiválasztandó méreganyag jelentős része, amit ha sütéssel elégetünk, azáltal még egészségtelenebb lesz. Tudom, nagyon finom úgy frissen-ropogósan és a majonézes krumpli is, és a kirántott hús és a füstölt tarja is de...

Mi javasolt?

Párolt, vagy enyhén sült natúr húsok, (ha lehetséges a disznóhúst hagyjuk ki étrendünkből, vagy legalább minimalizáljuk) rizs, párolt és friss zöldség. Hal, tenger gyümölcsei, natúr joghurt, brindza, túró, kemény sajtok, továbbá rostban gazdag ételek, friss gyümölcs... - csak néhányat soroltam fel a teljesség igénye nélkül.

Érdemes utánaolvasni, elsajátítani a helyes táplálkozás alapelveit, hosszútávon megtérülő befektetés. Jó eséllyel segíthet elkerülni a civilizációs betegségek csapdáját.

A nyitóképen pozitív példaként az én egyik vasárnapi ebédem főétele látható.