Miért fontos előrehaladott korban is aktívan edzeni 

2023.05.21

Néhány gondolat arról, miért érdemes idős korban is aktívan sportolni.

Senkit nem szeretnék arra biztatni kortársaim közül (59 éves vagyok), hogy ilyen nagy intenzitású erőedzéseket folytasson mint én, mivel e sport jellemzője többek között a fokozatosság. Természetesen nem kizárt az sem, hogy többéves kitartó munka (edzés) után az ötvenes éveiben sportolni kezdő férfi eljusson arra szintre, hogy hasonló intenzitással és súlyokkal (az ott 105 kilogramm) dolgozzon.

Általánosan ismert tény, hogy idős korban is fontos az aktív életmód. A testedzés és a testépítés számos előnyös hatással bír a testi és lelki egészségre. Az aktív életmód segít megőrizni a fizikai állóképességet, javítja a keringési rendszert, erősíti az izmokat és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Ebben az életkorban azonban már érdemes külön figyelmet fordítani a testmozgás módjára és intenzitására.

Az első lépés az, hogy konzultáljunk kezelőorvosunkkal vagy egy szakemberrel, hogy kiderítsük, milyen típusú testmozgás és az milyen intenzitással ajánlott az egyéni egészségi állapotunkat figyelembe véve. Az idős korban kezdetben ajánlottabbak az alacsonyabb intenzitású edzések, mint például a séta, úszás, biciklizés, vagy könnyű testmozgások: a jógázás vagy a Pilates. A testépítés is egy jó lehetőség lehet akár az idős korban is a testedzésre. Segít megőrizni az izomtömeget és javítja az izomerőt. Ebben a korban az izmok általában kevesebb stresszt kapnak, így a testépítés segíthet abban, hogy megőrizzük az izomtömeget és erőt, amely az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken (de nem kell, hogy így legyen!). Fontos, hogy a testépítés során figyeljünk a megfelelő technikára, étrendre, fehérjebevitelre és a megfelelő súlyok kiválasztására, így elkerüljük a sérüléseket.

A testépítésre való felkészülés kulcsfontosságú. Minden edzés előtt javasolt egy könnyű bemelegítő gyakorlatsor elvégzése, amely segít a vérkeringés fokozásában és az izmok előkészítésében az edzésre. A bemelegítő gyakorlatok közé tartoznak például a könnyű kocogás, vagy séta a futópadon, a különböző nyújtó gyakorlatok, vagy az elsődleges könnyű-súlyzós edzések. Fontos, hogy az edzéseket megfelelő pihenőidőkkel szakítsuk meg. Ebben az életkorban általában lassabban regenerálódunk, így fontos, hogy az edzés után pihenjünk egy kicsit, mielőtt folytatnánk a napi rutint. Nagyon fontos továbbá, hogy az edzés során se felejtsük el a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt

....egy év múlva azt fogod kívánni, bárcsak ma kezdted volna el! (po)

...