Kudarc, vs. akarat: Egy újabb év az aktív élet útján

2023.08.19
2022. augusztus 20-án sportbalesetet szenvedtem - 1. kép.              Egy év múlva, ma itt tarok :) - többi kép.
2022. augusztus 20-án sportbalesetet szenvedtem - 1. kép. Egy év múlva, ma itt tarok :) - többi kép.

Olvasási idő: 2 perc

Sokan mondják, hogy az élet tele van kihívásokkal és nehézségekkel, amelyek mindannyiunkat próbára tesznek. Én is megéltem egy ilyen pillanatot, ami azonban nem szegte lelkesedésemet és kitartásomat az aktív élet gyakorlása  iránt. Az alábbiakban megosztom veletek azt a történetet, amely az elmúlt egy évemet jellemezte, és amelyben azt tapasztaltam, ill. megerősítést leltem arra, hogy a mozgás és az aktív életmód mennyire fontos számomra.

Íme:

Augusztus 20-án, 19:20 órakor bekövetkezett egy olyan esemény, amely mindörökre megváltoztatta az életemet. Egy sportbaleset során leszakadt a jobb kezem felső bicepsz izom ínszalagja. Az orvosi beavatkozás szükségessége egyértelmű volt, és hat nappal később sikeres műtéten estem át. A legtöbb ember talán megállt volna itt, de nekem a mozgás és az edzés adja az élet színét és energiáját. Mindössze 54 órával a műtét után már ismét az edzőteremben találtatok - ahogy az az első képen is látható.

Az időszak, amely a baleset és a műtét között telt el, talán az volt pszichikailag a legmegpróbáltatóbb. Akaratom, meggyőződésem azonban erősebbnek bizonyult a korlátoknál. Edzettem, bár nem terheltem a sérült kezem, hasam és lábam voltak az eszközeim. Az orvosok óva intettek az edzéstől, és elrendeltek négy hónapos pihenőt, hogy a testem felépülhessen. De én kitartottam saját meggyőződésemben, és heti 3-5 alkalommal folytattam edzéseimet. Ezek jórészt rehabilitációs és kondicionáló edzések voltak. A műtött karomat újra terhelni csak 2022 december közepén kezdtem el fokozatosan. Az eredmények nem maradtak el, és most, a baleset évfordulója előestéjén büszkén mondhatom el, megérte! A többi három képen látható eredmények is tanúsítják, igazolhatják  a kitartás és az aktív életmód erejét, fontosságát.

Ezen utazás során három gondolat, három saját gondolat is segített túljutni az akadályokon - többek között ezek vezettek mindvégig és ezen gondolatok támogattak küzdelmeim során. 

Az első: "A kudarc csak egy megálló a sikerhez vezető úton. Csak egy megálló. Semmi több..." Ez mindig emlékeztetett arra, hogy a nehézségek csak átmeneti állapotok, és az akadályok csak azért vannak, hogy megtanítsanak minket valami értékesre.

...

A második gondolat: "Soha ne add fel, mert ha feladod, rutinoddá válik." Ez rendszeresen visszhangzik fejemben, amikor nehézségekbe ütközöm. Az életben való kitartás azt jelenti, hogy még akkor is folytatjuk, amikor nehéz, és ezáltal megtartjuk azt az életenergiát, amely az aktív és boldog életünket táplálja.

Végül, a harmadik gondolat: "Egy év múlva azt fogod kívánni, bárcsak ma kezdted volna el. Két év múlva is..." Ez mindig ráébreszt arra, hogy az idő múlása nem áll meg, és az idősebb énünk mindig hálás lenne azért, ha ma elkezdtük volna azon dolgokat megvalósítani, amelyek az egészségünk és jólétünk felé vezetnek. Még akkor is ha félünk valamitől és úgy is felvállaljuk, az véleményem szerint a bátorság már egy magasabb dimenziója.

Az elmúlt évben meggyőződhettem arról, hogy a test és a lélek összhangja milyen lényeges az életminőségünk megtartása szempontjából. Az aktív életmód nem csak a fizikai erőnlétet növeli, hanem a mentális erőt is táplálja. A balesetem egy kihívás volt. Az akaratom és a mozgás szeretete segített átvészelni és legyőzni az akadályokat. 

Ez a kis történet emlékeztessen bennünket arra, hogy: soha ne add fel, mert a sikerhez vezető úton minden kihívás csak egy megálló, és az idő múlásával csak megbánásaink nőnek majd, az eltelt, elvesztegetett idővel arányosan.

Legyen az aktív életmód mindannyiunk számára az az út, amelyen elindulva önmagunk legjobb verziójára találunk rá!

Patócs Ottó

...