Életmód váltás - miért buknak bele legtöbben 40 nap után?

2024.02.03

A fitneszteremben, ahova rendszeresen járok, minden év januárjában megháromszorozódik a látogatottság. Aztán ahogy múlnak a hetek, szépen lassan visszaáll minden a megszokott kerékvágásba. Megfigyeltem: a negyvenedik nap után eltűnik "újévi új arcok" 99 százaléka - maradunk mi, a megszokott társaság. Negyven nap, az durván 6 hét. Eddig tart ki az a lendület, amely az új emberkéket behozta január elején az edzőterembe. Mi lehet az oka ennek a magas feladási aránynak?

Már évekkel ezelőtt is foglakoztatott ez a kérdés, így több éven át januárban szóba elegyedtem az új sporttársakkal, hogy megtudjam, "mi motiválta be" őket az edzőteremebe? Aztán néhányukkal sikerült beszélnem az év hátra lévő részében is, amikor megkérdezhettem tőlük, miért hagyták abba az edzéseket? Erre jutottam:

Rengeteg ember dönt úgy az év legelején, - vágyaik és fogadalmak hatására - hogy a sportolás és az egészséges életmód lesz az új évük meghatározó része. Aztán néhány hét elteltével a lendület alábbhagy. Miért veszítik el az emberek a sportoláshoz való kedvüket, különösen, amikor az év elején még olyan erősen elszántak voltak?

Az év eleji fitneszláz gyakran kapcsolódik az újévi fogadalmakhoz, melyek között az egészséges életmódra való törekvés is kiemelt helyet kap. Az emberek elhatározzák, hogy többet fognak mozogni, egészségesen fognak étkezni, és formába hozzák magukat. Azonban a lendület csak átmeneti, mert sokan nem rendelkeznek a sportoláshoz szükséges belső motivációval és nincs szilárdan meghatározott értékrendjük.

Miért is fontos a erős belülről fakadó motiváció mellett a szilárd értékrend?

Mert meghatározza, hogy mi az, ami valóban fontos és értékes számunkra életünkben. Ha az egészség, a jó közérzet és a sport is része ennek az értékrendszernek, akkor valószínűbb, hogy hosszú távon elkötelezzük magunkat a rendszeres testmozgás mellett. Azonban, ha individuális belső értékeink nem támogatják a sportolást, könnyen elveszíthetjük az induló lendületet.

Külső vs. belső motiváció

A külső motiváció általában külső forrásból táplálkozik és csak rövid távú, ún. külső célok, részeredmények elérésére elegendő. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a testmozgás csupán olyan külső célok eléréséhez szükséges, mint például testsúlycsökkenés vagy jobb külalak. 

De ez nem így van! Több kell!

Arra van szükség hogy az egyén tudatosítsa: egy életmódváltásra van szükség, melynek kellemes hozadéka lehet a pl. a zsírtömeg-vesztés, a jobb közérzet, vagy akár a jobb kondíció - férfiaknál az izomtömeg gyarapodása. Ha az életmódváltás nem tudatosul, nem illeszkedik bele az egyén belső értékrendszerébe, hamarosan el fogja veszíteni az érdeklődését és a motivációját.

A belső motiváció szorosan kapcsolódik az egyén saját értékrendjéhez és személyes céljaihoz. Az egészség hosszú távon történő megőrzése, a jó közérzet, a mozgásban lelt öröm lehetnek olyan belső értékek, amelyek meghatározzák a sport iránti elkötelezettségünket. Azok, akik belső motivációval sportolnak, jobban hajlamosak átvészelni az akadályokat és hosszú távon kitartani.

Mi a megoldás? A tudatos sportolás!

Az aktivitás megőrzéséhez, a feladás veszélyének minimalizálásához a tudatos sportolás lehet az egyik megoldás. Ez már az első lépés lehet a tudatos, életvitelszerűen gyakorolt sportoláshoz, amit ma divatosan mindfulness sportnak is szoktunk nevezni. Az emberek gyakran a jövőben vagy a múltban merülnek el, nem regisztrálva a MOST élményét. A tudatos jelenlét, vagyis a mindfulness a sportolás során segít aktívan átélni a mozgás örömét, érezni és élvezni a test reakcióit, az aktivitást. Ezáltal a sport nem csak cél lehet, hanem aktuálisan átélt pozitív élmény és egy rendkívül intenzív örömforrás is lesz.

Hogyan tartsuk fenn a sportolási kedvet hosszú távon?

  1. Alakítsuk ki belső értékrendünket! Az egészség és a jó közérzet legyenek belső értékeink középpontjában. Ez segít hosszú távon elköteleződni a sportolás mellett.

  2. Tűzzünk ki reális célokat: Fogalmazzunk meg olyan célokat, amelyek valóban fontosak számunkra, és a sportolás során reálisan elérhetőek. A reális célok erősen motiválnak.

  3. Próbáljunk ki különböző mozgásformákat: Találjuk meg azt a mozgásformát, ami valóban élvezetes és örömteli számunkra. A változatosság segíthet fenntartani a motivációt. Ebben segíthet egy talpraesett edző is.

  4. Tudatos sportolás: Engedjük el a múltat, de átmenetileg a jövőt is! Éljük meg, élvezzük a sport által a jelen pillanatát - a MOST-ot!

  5. Keress egy sporttársat! A sportolás együtt másokkal motiválóbb lesz. Keressünk olyan társat, akivel együtt élhetjük át a sport örömét. Itt számításba jöhet egy tapasztalt motivációs-edző is.

A elvesztett sportolás-kedv visszaszerzése, a restart nem kizárólag a belső motivációnkon áll, vagy bukik. Meghatározó tényező, egyéni értékrendünk léte és annak tartalma. Az életmódváltás hosszú távú sikeréhez fontos, hogy a sport ne csak kötelesség, hanem az életünk jelentős része, mintegy örömforrása is legyen!

Patócs Ottó