BCAA, szénhidrát - energia

2023.05.23

Az utóbbi időben többször megkérdezték tőlem: honnan az a rengeteg energia, amellyel végig tudok vinni akár egy öt órás aktív, kemény edzést is...?

Három összetevője van: étrend, megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés és a cukor - fehérje napi bevitelének megfelelően beállított aránya.

Fehérjék, aminosavak:

A testépítés és az izomnövelés során az aminosavaknak fontos szerepük van az izmok fejlődésében és regenerációjában.

Az aminosavakból épülnek fel a fehérjék, amelyek az izmok építőkövei.

A legfontosabb aminosavak a testépítés során az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k): leucin, izoleucin és valin. Ezek közvetlenül az izmokba kerülnek, és segítenek az izomfehérjék szintézisében és az izomzat helyreállításában.    Nem szabad viszont elfeledkeznünk a többi esszenciális aminosavról sem, mivel mindegyikük fontos számunkra, testépítőknek. Az esszenciális aminosavak olyan aminosavak, amelyeket a testünk nem tud előállítani, és az étrendünk révén kell bevinnünk őket. Összességében a fehérjék (nem csak a BCAA-k) forrása rendkívül fontos, mivel a testünknek szüksége van az összes esszenciális aminosavra az optimális izomnövekedéshez és helyreállításhoz. Ezekből igyekszem napi 120 - 160 grammot fogyasztani, edzésnapokon akár 190 grammot is - ez az én 88 kilogrammos testtömegemhez és mozgás aktivitásomhoz alkalmazható maximális mennyiség.

Cukrok:        

Mint aktív amatőr testépítőnek az átlagnál több szénhidrátra van szükségem, mivel azok többek között izomzatom energiaszintjét segítik fenntartani az edzések során. A szénhidrátbevitelem mennyisége természetesen függ fizikai aktivitásom mértékétől és intenzitásától. Az általános ajánlás a testtömeg kilogrammonként 3-5 gramm szénhidrát bevitele az edzés előtt, ill. után, arányosan elosztva. Mivel az én metabolizmusom 59 évesen már kicsit más, így én ezt napi (testtömeg/kilogramm) 1,6 - 2,2 gramm/edzésnapra csökkentettem.

...