Az életkor felülírása: Erőedzések fontossága időskorban

2023.10.17
2023. otóber 17.
2023. otóber 17.

Olvasási idő: 2 perc

Az időskor sokak számára az életstílus és a szokások változásával jár. Az emberek többsége előrehaladott korban egyre kevesebb figyelmet szentel  teste fizikai állapotának. Idősebb korban válik különösen fontossá az erőedzések bevezetése és azok hosszú távon történő fenntartása. Ezek az edzések nemcsak az izmok erősségét növelik, hanem további sok más pozitív hatással is bírnak Az alábbiakban szeretném elmondani saját tapasztalataim alapján, miért érdemes ilyen edzéseket folytatni az én koromban is, így hatvanon túl is.

Öt nyomós érvet tudok a Kedves Olvasó figyelmébe ajánlani:

1. érv: A csontszerkezet védelme

Az időskorral együtt jár a csontszerkezet változása, és növekszik a csontritkulás (osteoporózis) kockázata. Az erőedzések segítenek fenntartani a csontsűrűséget és megerősítik a csontokat. A terhelés hatására a csontok reagálnak, és erősebbekké válnak. Ez segít csökkenteni a csontritkulás kockázatát és a csonttörések gyakoriságát, ami számunkra hatvanon, hetvenen túl különösen fontos.

2. érv: Az izomszövetek struktúrájának és rugalmasságának megtartása

Az izomvesztés (sarkopenia) idősebb korban egyre gyakoribb probléma lesz. Az izomvesztés az izomtömeg és az izomerő csökkenését jelenti, ami csökkenti a fizikai teljesítőképességet és növeli a különböző sérülések kockázatát. A folyamatos, észszerű, testre szabott erőedzések lehetővé teszik az izmok megerősítését és akár még növelhetik is a meglévő izomtömeget. Az erős izomzat segít hosszútávon fenntartani a mozgékonyságot és csökkenti a fizikai fáradékonyságot.

3. érvem: Az érrendszer egészségének támogatása

Az erőedzéseknek pozitív hatásuk van az érrendszerre is. A fokozott fizikai aktivitás javítja a vérkeringést és csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. Az edzések elősegítik a koleszterinszint optimális szinten tartását és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését is.

A 4.: Az öregedés szimptómáinak mérséklése

Az erőedzések hatékonyan csökkentik az öregedés szimptómáit. Az izomerő és a csontsűrűség növekedése segít fenntartani a mozgékonyságot, biztosítja függetlenségünket előrehaladottabb korban is. Az erőedzések továbbá csökkentik a krónikus fájdalmak kialakulásának esélyét, ill. az esetlegesen meglévők intenzitását jelentősen csökkenthetik, valamint javítják a testtartást és növelik energiaszintünket. Mindezek által jelentősen javul az életminőség az élet további szakaszaiban.

És végül az 5.: A mentális frissesség megőrzése

Az erőedzéseknek nem csak fizikai előnyei vannak, hanem pozitív hatással vannak mentális kondíciónkra is. Az rendszeres testmozgás javítja a kognitív funkciókat, például a memóriát és a helyes döntéshozatal megőrzésének képességét is. Az endorfinok felszabadulása az edzések során javítja a hangulatot és csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.

Az erőedzések tehát nem csak a testünknek, hanem elménknek is jó szolgálatot tesznek. Idős korban az erőedzések beillesztése heti rutinunkba kulcsfontosságú jelentőséggel bír. Eredménye minden esetben a jó kondíció fenntartásának és az életminőség javításának záloga. Az edzések nem csak testünk erősségét, frissességét tartják szinten - akár növelik is -, de az önbizalmat és a magunkról alkotott önképünket is javítják. Az erőedzések lehetővé teszik az életkor felülírását és az idősek aktív, egészséges, teljes értékű életét. (Tudom miről beszélek: nap-mint nap megélem az ezzel járó pozitív hatások élményét!) 

A fentebb látható kép ma késő délután készült rólam az edzőteremben, melledzés közben...