A kreatin, mint natúr "doppingszer"

2023.05.22

Néhány gondolat arról mikor, hogyan és miért érdemes kreatint külső forrásból bevinnünk szervezetünkbe.

A kreatin egy aminosav, amely fontos szerepet játszik az energiaellátásban, különösen a rövid ideig tartó, nagy intenzitású sportokban, mint például az erőemelés vagy a sprint.

A kreatin natúr doppingszernek is nevezhető.

A test természetesen is előállítja a kreatint a májban, a hasnyálmirigyben és a vesékben, tehát táplálkozásunk során is bejut szervezetünkbe, főként hús és hal formájában.

A kreatin további külső forrásból történő bevitele azonban számos előnnyel járhat, különösen a testépítők és az erősportolók számára. Bevitele segíthet növelni az izomtömeget, javítani az erőteljes teljesítményt, csökkenteni a fáradtságot és támogatni a regenerációt.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a kreatin nem mindenki számára előnyös, és a külső forrásból történő bevitele nem minden esetben javasolt. A kreatinbevitelnek lehetnek mellékhatásai: például gyomorproblémák, vízvisszatartás és izomgörcsök. Bizonyos egészségügyi állapotokban, például vesebetegségben szenvedőknél nem ajánlott!

A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a kreatin további külső bevitele biztonságos és hatékony, ha a megfelelő adagolási utasításokat követjük, és nem szenvedünk olyan egészségügyi problémáktól, amelyek ellenjavallják a kreatin használatát. Fiatalabb sportolóknál használata kevésbé javasolt, mivel testük termel elegendő mennyiségű kreatint. Általában a kreatin bevitele 18 év felett ajánlott, de természetesen mindig konzultálj orvosoddal, vagy szakemberrel mielőtt elkezdenéd szedni akár a kreatint vagy bármilyen más táplálékkiegészítőt. 

Bevitelének mennyiségét testsúlyunk alapján számoljuk ki. Az ajánlott adag 0,03 g / testsúly kg naponta, ami azt jelenti, hogy ha például 70 kg vagy, akkor napi 2-3 gramm kreatint ajánlott fogyasztanod. A kreatin bevitelének ideális ideje edzés előtt, edzés után vagy akár edzés közben is - így az fokozhatja az edzés teljesítményét.

A kreatin és a cukor

Az összefüggés abban rejlik, hogy az inzulin nevű fehérjehormon, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok, fehérjék és a zsírok anyagcseréjében. Gyakorlatilag az inzulin egy olyan anyag, ami segíti, hogy a tápanyagok bejussanak a sejtekbe és ott felhasználásra kerüljenek. Növeli a fehérjeszintézis ütemét, segíti a glikogénraktárak feltöltését és a vércukorszint helyes mértékének kialakulását. Az inzulin segíti a molekulák beépülését a sejtekbe, a kreatin bejutását és hasznosulását is pozitívan befolyásolja, tehát valahogy el kell érned, hogy a kreatin fogyasztása során, valamilyen módon vele együtt emeld az inzulinszintedet is. Erre a legjobb módszer a gyors szénhidrátok fogyasztása, pl. mint a szőlőcukor, maltodextrin, Glucofast - természetesen a megfelelő időben: edzés előtt, közben és/vagy után párhuzamosan a kreatín felvételével.

Azt szoktam javasolni folytassuk kreatín kurákat.

Ezek individuálisak: felvevő és fenntartó, ill. szünet szakaszból állnak, kapcsolódva individuális edzéstervünkhöz és az étrendhez. Személyre szabott beállításához kérd edződ, vagy táplálkozási szakértő segítségét! A szénhidrátokon kívül még bizonyos aminosavak is növelik az inzulinkiválasztást. Ezek az arginin, lizin és a leucin. Ha ezen aminosavak koncentrációja elegendő a vérben, akkor a hasnyálmirigy béta-sejtjei egy olyan jelet kapnak, amire inzulint kezdenek el termelni.

  • Kis érdekesség: Az arginin és a lizin együttes használata emeli egy másik anabolikus faktor jelenlétét is: ez a növekedési hormon.
     
    Fontos: a kreatin bevitele szigorúan individuális és nem mindenki számára azonosan hatékony. Mindig javasolt orvossal, vagy szakemberrel történő konzultáció, különösen akkor, ha valamilyen egészségügyi problémád van, vagy ha gyógyszereket szedsz! A túladagolás elkerülése érdekében ne lépjed túl a javasolt napi adagot és tartsd be a kreatin táplálékkiegészítő használatára vonatkozó utasításokat.


...