A fehérjékről

2023.05.20

A fehérjék szerepéről

Az egészségmegőrzés és a testépítés számára elengedhetetlenül fontos a megfelelő arányú fehérje, különböző aminosavak és kreatin bevitele.

És ez valóban működik 59 évesen is - erről tanúskodik az nemrégiben közzétett videóm is.

Az alábbiakban röviden leírom, hogy/miért működik:

A testépítés és az izomtömeg növelése nem csak az erős és jól definiált testalkat elérése miatt fontos, hanem azért is, mert az izmoknak kulcsfontosságú szerepe van az anyagcserében és a kalóriafelhasználásban. Az izmok az anyagcserének azon részével foglalkoznak, amely az energiafelhasználást és az anyagcsere-folyamatokat irányítja, így az izomtömeg növelése hosszú távon pozitívan befolyásolja, növeli az anyagcserét, amely a zsírégetésre is pozitív hatással van. Az izomépítéshez szükséges tápanyagok közül a fehérje a legfontosabb. A fehérje az izomépítés építőköve, mivel aminosavakból áll, amelyek az izmok felépítéséhez szükségesek.

A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel lehetővé teszi az izmok növekedését és regenerációját az edzések között. Az aminosavak kulcsfontosságúak az izmok építéséhez, mivel az izmokat alkotó fehérjemolekulák aminosavakból állnak. Az izmok felépítéséhez szükséges aminosavak közé tartoznak az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k), amelyek elősegítik az izomfehérjék szintézisét és csökkentik az izomlebomlást az edzések során (is). Az arginin és a glutamin olyan aminosavak, amelyek elősegítik a nitrogén-oxid termelését, amely növelheti az edzések során az izmok véráramlását és a tápanyagok szállítását az izmokhoz. A kreatin egy másik fontos tápanyag az izomépítés és az erőnövelés szempontjából. A kreatin elősegíti az izmok teljesítményének növelését, mivel javítja a sejtek energiaháztartását. Az edzések során az izomzat gyorsabb regenerációja és a teljesítmény fokozása érdekében a kreatin bevitele is ajánlott.

Tehát öszefoglalva, a testépítés és az egészségmegőrzés szempontjából fontos a megfelelő arányú fehérje, különböző aminosavak és kreatin bevitele. A fehérje az izmok építőköve, az aminosavak elősegítik az izomnövekedést és a regenerációt, míg a kreatin javítja az izomzat teljesítményét. A megfelelő tápanyagbevitel lehetővé teszi az izomtömeg növelését, az anyagcsere javítását és az egészséges testalkat elérését. Itt fontos megjegyezni, hogy a tápanyagok túlzott vagy nem megfelelő arányú bevitele káros hatásokkal is járhat, ezért érdemes szakértővel konzultálni az egyéni szükségletekhez igazodó étrend összeállítása érdekében....és el kellene járni az edzőterembe, annak aki teheti. Aki valamiért nem, fontos hogy valamilyen alternatív módját válassza a sportolásnak, a napi szinten történő fizikai aktivitásnak!

...