Heti öt edzés - szombat esti gondolatok

2023.10.07

Olvasási idő: 2 perc

Általában heti tíz órát töltök az edzőteremben. Öt alkalommal átlagosan két órát. Ideális eseteben hétfőn, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap. Még néhány éve nem kellett ennyi regenerálódási idő. Most, így hatvanon túl kell minimum heti kettő-három pihenőnap.

Hétfőn váll-, hát-, pénteken bicepsz-, tricepsz-, és hasedzést tartottam, holnapra, vasárnapra pedig lábedzés van ütemezve.

Számomra elengedhetetlenül fontos a fentiekhez hasonló rutin megtartása, így kiegyensúlyozott vagyok - az erőnlétemet is úgy érzem megfelelő szinten tudom ezzel tartani.

Ha megengeded felsorolnék öt nyomós okot, amiért talán számodra is fontos lehet egy ilyen jellegű rutin kialakítása és annak folyamatos megtartása.

Íme:

1. Folyamatos fejlődés

Az edzési rutin rendszeressége lehetővé teszi a folyamatos fejlődést. Amikor rendszeresen gyakorolsz, az izmaid erősebbek lesznek, az állóképességed növekszik, és az egészségi állapotod javul. Az eredmények folyamatos követése és az edzések időzítése révén könnyebben nyomon követheted a fejlődést és szem előtt tarthatod a céljaidat.


2. Fizikai egészség

Az edzési rutin hozzájárul a fizikai egészségünkhöz. Rendszeres testmozgás segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát. Emellett javítja a vérkeringést, növeli a tüdőkapacitást és erősíti az immunrendszert. Mindezek együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben és kevésbé legyünk hajlamosak betegségekre.

3. Mentális egészség

Az edzés pozitív hatással van a mentális egészségünkre is. A rendszeres testmozgás felszabadítja a boldogsághormonokat, mint például az endorfinok, ami javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt. Az edzés során elért sikerélmények növelik az önbizalmat és a motivációt. Emellett az edzés segít jobban aludni, aminek pozitív hatása van a mentális frissességre és a stresszkezelésre.

4. Megelőzés és hosszú élettartam

Az edzési rutin segít megelőzni olyan krónikus betegségeket, mint a szívbetegség, a rák és az elhízás. Ezenkívül a jó fizikai és mentális állapot hosszabb élettartamhoz vezethet. Az edzés nem csak a jelenlegi egészségi állapotunkra van hatással, hanem hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb és aktívabb életet éljünk az idősebb korban is.


5. Rugalmasság és életminőség

Az edzési rutin hozzájárul a test rugalmasságához és a mozgásszabadsághoz. A jobb fizikai állapot lehetővé teszi, hogy könnyedén végezzünk mindennapi tevékenységeket, és élvezzük az életet anélkül, hogy a fizikai korlátok miatt aggódnánk. Az életminőség javul, és több energiával élhetünk.

Az edzési rutin megtartása tehát kulcsfontosságú a jó kondíció és az egészség fenntartásában. Az edzés nem csupán testünket, hanem lelkünket is erősíti. Ahhoz, hogy hosszú távon élvezhesd ezeket az előnyöket, fontos, hogy az edzés ne csak időszakos tevékenység legyen, hanem állandó része legyen az életmódnak. Legyen az edzési rutinodhoz szorosan hozzátartozó szokás, amit nap mint nap gyakorolsz. Ezzel biztosíthatod, hogy jó kondíciódban és egészségben tartsd magad hosszú távon. Ne felejtsd el, hogy az edzés nem csak kötelesség, hanem élvezetes tevékenység is lehet, amely fokozza az életminőségedet.

"Egy év múlva azt fogod kívánni, bárcsak ma kezdted volna el! Két év múlva is..." (po)